Onze projecten

Overal ter wereld zien we dat kinderen hulp nodig hebben.
Laten we ze steunen op hun weg naar een betere toekomst.

Een kleuterschool bouwen

We gaan dit jaar een volledige kleuterschool bouwen in het noorden van Tanzania. Dat doen we samen met Kidshare foundation die samenwerkt met twee partnerorganisaties in dat gebied. Daar wonen de Masai die hun traditionele, nomadische leefwijze steeds meer onder druk voelen staan. Ze willen zich vestigen in dorpen maar daar zijn weinig basisvoorzieningen zoals scholen.

Kidshare bouwt kleuterscholen zodat de jonge kinderen een goede basis leggen voor hun ontwikkeling en met 6 a 7 jaar naar de basisschool kunnen gaan die vaak ver weg ligt. Zo zijn ze goed voorbereid.

Het project omvat de bouw van de school, een grote watertank, toiletten, speeltoestellen e.a. Ook krijgen de kleuterleidsters een opleiding. Omdat ook de armste kinderen recht hebben op onderwijs! We houden jullie via de website op de hoogte van de bouw.

Een klas vol boekenwurmen

Knowledge for Children verbetert de kwaliteit van onderwijs, leescultuur en gemeenschapszin op basisscholen in Oeganda. Op basis van een co-investeringsmodel, waarbij onderstaande pijlers leidend zijn:

• Lokale betrokkenheid
• Financiële gelijkwaardigheid
• Zelfredzaamheid
• Holistische benadering

De Heemskinderen Foundation laat 1 basisschool instromen in het 3-jarige Schoolboekenprogramma. Gedurende deze 3 jaar investeert de lokale gemeenschap om schoolboeken te kopen en de onderwijskwaliteit te verbeteren, waarvan de school ook de jaren daarna kan profiteren.

Community College Sri Lanka

De Sampath stichting is opgericht in 2009 en doen een vijftal projecten. Dit is hard nodig, want er is veel armoede. Wij ondersteunen het Bijlessen project in de Community College. Onderwijs is gratis in Sri Lanka, maar toegang tot hoger onderwijs is afhankelijk van scores bij examens. Bijlessen vergroten je kansen op een hogere score. Sampath selecteert kinderen van arme ouders en die slim genoeg zijn om deze kansen te hebben.

Watoto Foundation Tanzania

Deze stichting, opgericht in 2003 door de Nederlander Noud van Hout, zet zich in voor straatkinderen in Tanzania. De kinderen krijgen onderwijs, leren een ambacht en zijn verzekerd van een betaalde baan na afronding van hun vierjarige opleiding. Het project is uniek, zeker omdat de werkloosheid in het land ongekend hoog is.

Als stichting Heemskinderen Foundation sponsoren wij voor het project ‘child in the stars’. Dit is een drop-in centrum waar de straatkinderen van Arusha worden opgevangen.

Meer informatie over de Watoto Foundation

Project Hout Bay – Zuid Afrika

In Hout Bay werken wij samen met de plaatselijke Rotary Club. Zij zetten zich in de ontwikkeling van al haar burgers te bevorderen. Zo zijn ze zeer actief betrokken bij het ondersteunen van scholing van de kansarme kinderen in Hout Bay, in samenwerking met de Spirit Education Foundation.

De Spirit Education Foundation is een geregistreerde non-profitorganisatie gevestigd in Kaapstad, Zuid-Afrika, die educatieve beurzen aanbiedt aan financieel achtergestelde middelbare scholieren in de Westkaap.

Als stichting Heemskinderen Foundation financieren wij de scholing voor twee meisjes. Sinalo studeert aan een highschool in Hout Bay. Darniq is tweedejaars student Consumer Science in Food and Nutrition at Cape Peninsular University of Technology.

“I would like to take this moment once again to say how appreciative I am of this opportunity that was given to me, which was all made possible for me through the Heemskinderen Foundation.”

– Darniq Arendse

Wie niet kan zien, kan niet leren

Kinderen die niet kunnen zien, hebben beperkte mogelijkheden. Met hun bril hebben deze kinderen nu een verbeterde kans om de opleiding te krijgen die ze nodig hebben om boven hun omstandigheden uit te stijgen. Voor sommigen is het leven echt veranderd om nu duidelijk verder te kunnen kijken dan een paar meter. De glimlach op de gezichten van de leerlingen als ze beseffen dat ze scherp kunnen zien, zegt alles.

Het programma voorziet niet alleen in een oogtest, maar biedt diegene die het nodig hebben een bril.

Programma resultaten:
2020 953 kinderen getest, 101 kregen een bril
2021 954 kinderen getest, 107 kregen een bril

Een papieren toekomst

Het doel van het project Mikondo is bestrijding van ongeletterdheid van kansarme jongeren in de wijk Kinshasa in Congo. Jarenlang was er geen enkele vorm van onderwijs beschikbaar voor de kinderen uit Mikondo. Geen onderwijs betekent geen toekomst. Er was nog maar weinig hoop op een betere toekomst in deze achterstandswijn van Kinshasa.

Epi Kaluba is de initiatiefnemer van de stichting Mikondo. Epi groeide zelf op in Mikondo en is als vluchteling naar Nederland gekomen. Vanuit Deventer werkt de stichting nauw samen met Project Mikondo om de kinderen uit de buurt waar hij opgroeide meer kansen te geven op een positieve toekomst.

Project Mikondo heeft al veel bereikt. Na jarenlang hard werken is in 2001 de basisschool ‘La Tulip’ geopend, welke ondertussen is uitgebreid met een bibliotheek en een sociaal-cultureel centrum. Op de kwaliteitsschool is voor 1200 leerlingen plaats die elders niet terecht kunnen vanwege de kosten. Er wordt veel vakgericht onderwijs gegeven zodat de kinderen die niet verder studeren een kans kunnen krijgen op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan timmeren, metselen en naaien.

De Heemskinderen Foundation wil investeren in kinderen. In hun welzijn, scholing en het vergroten van hun kansen. Wij helpen dan ook graag in de het voorzien van de middelen om deze kinderen de mogelijkheden te bieden die zij verdienen. We zorgen ervoor dat er een jaar lang papieren lesmateriaal is voor alle 1200 leerlingen van de school. Scholing moet immers voor iedereen beschikbaar zijn!

De vrienden van Mikondo willen nog veel meer betekenen voor de mensen in Kinshasa. Er is een aantal grote ambities, zoals;
- Schoolmaaltijden voor wie door honger niet goed kunnen leren c.q. werken
- Computers
- Projectie-apparatuur
- Schoon drinkwater in de wijk Mikondo

Met hulp van uw steun zijn wij instaat om nog veel te kunnen betekenen voor de toekomst van Kinshasa en haar inwoners. Dank voor uw steun!

Vakmensen in de maak

De Heemskinderen Foundation helpt in het West Afrikaanse Benin. Een land dat zwaar geleden heeft onder de slavernij en nog altijd veel armoede kent. De samenwerking met de organisatie Peuple du Monde maakt het mogelijk dat we ook hier, kinderen en jongeren kunnen helpen.

De oprichtster van Peuple du Monde is de Nederlandse Karen Olesen. Tijdens haar vrijwilligerswerk in Benin trof zij het kindertehuis aan. Hier waren 60 kinderen in ondergebracht. Het was een vervallen hui s.Karen trok zich het lot van het tehuis in Abomey aan en doet geweldig werk sindsdien. Dit betekende vooral registratie van het kindertehuis en de kinderen, gezondheidsmaatregelen (bijv. inentingen), voldoende gezonde voeding, onderwijs en vooral het bieden van geborgenheid en een veilig onderkomen.

Het kindertehuis heeft de naam ‘Maison de L’espoir’ en bevindt zich in de stad Abomey. In 2008 is deze gebouwd op een 1 ha perceel grond. Het ommuurde tehuis biedt veiligheid en stabiliteit aan deze kinderen met veelal problematische achtergrond. De overheid van Benin plaatst deze kinderen in het kindertehuis als er geen alternatief meer voor ze is. Maison de L’espoir biedt deze kinderen zowel opvoeding als educatie. Daarnaast streven zij naar een toekomst van zelfredzaamheid, dat zij zichzelf kunnen financieren door producten van hun eigen landbouwproject. Denk aan palmolie of pluimvee. De Heemskinderen sponsoren het vakonderwijs van 10 leerlingen onderweg naar een gelukkiger leven.

Ezekiel, Franck, Francis, Isaac, Gloria, Monique, Raissa, Nathalie, Anicette en Geneveve, veel succes.

Dankzij de hulp van Peuple du Monde hebben deze kinderen een kans op een betere toekomst. Steun ons om deze projecten te blijven steunen. Het is werkelijk levens veranderend.