Onze lopende projecten

Overal ter wereld zien we dat kinderen hulp nodig hebben.
Laten we ze steunen op hun weg naar een betere toekomst.

De Heemskinderen kleuterschool

Vol trots kondigen we aan dat de kleuterschool in Noord Tanzania op 20 november 2024 officieel is geopend. Wij hebben als Stichting de bouw van de school volledig voor onze rekening genomen.

Bij de bijzondere opening waren 2 van onze founders aanwezig. Siebren en Francoise Vellinga deden mee aan de openingsceremonie en waren ontroerd door wat we teweeg hebben kunnen brengen.

Het is een kleuterschool bedoelt voor kinderen van 6-7 jaar als voorbereiding op weg naar hun basisschool. Wat houdt het project precies in. Het project omvat de bouw van de school, een grote watertank, toiletten, speeltoestellen en de leidsters krijgen een opleiding tot kleuterjuf.

We houden nauw contact met Kidshare om te kijken of we voor de komende tijd weer projecten zouden kunnen financieren. Vanaf het eerste contact wat we met Kidshare hadden stond in no time binnen minder dan een jaar een school. We zijn trots op deze constructieve samenwerking die echt het verschil maakt.

Nieuwe kleuterschool in Lerangw’a

Blije Siebren bij de opening van de Lerangw’a school

Versterken van hygiëne en weerbaarheid

Meer dan de helft van de tienermeisjes in Oeganda gaat niet naar school als ze ongesteld zijn. Dat geldt ook voor vluchtelingen kinderen. Heftige schaamtegevoelens en gebrek aan maandverband en sanitaire voorzieningen leiden ertoe dat meisjes meerdere schooldagen per maand missen. Of erger, stoppen met school.

Ze krijgen weinig informatie over hoe ze op een hygienische manier met hun menstruatie om kunnen gaan. Om hier verandering in te brengen en te zorgen dat meer meisjes gewoon naar school gaan willen wij in samenwerking met lokale partners dit project uitvoeren.
Het betreft vier basisscholen voor in totaal 1000 meisjes. Met als doel betere toegang tot betaalbaar en herbruikbaar maandverband en het welzijn van meisjes te verbeteren. Het schoolverzuim en schoolverlaat wordt zo tegen gegaan.

Stichting Bouwen Nederland, zet zich in voor ontwikkelingssamenwerking in diverse Afrikaanse landen. Ze zijn een stichting met een ANBI status. www.stichtingbouwen.nl

Het grootste gezin van Mongolië

Ver in het oosten van Mongolië zorgt Anna Home dat 25 kansarme kinderen de kans krijgen om zich te ontwikkelen en zo een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Een Nederlandse stichting zorgt voor het geld en een Mongoolse stichting zorgt voor de kinderen.

In Choibalsan, in het verre oosten van Mongolië, staat Anna Home. Sinds 2006 vangen Boldsaikhan en zijn mensen in dat huis kinderen op die aan hun lot zijn overgelaten. 25 kinderen vormen er “het grootste gezin van Mongolië”.

Alle kinderen gaan naar school, van kleuterklas tot de 12de klas van de middelbare school. Sommigen leren daarna een vak aan de vakschool van Choibalsan. Elektricien, kapper en kok zijn daar voorbeelden van. Anderen gaan naar de universiteit in Ulaanbaatar en studeren daar rechten, bedrijfskunde of wat anders.

Deze kinderen met een heel moeilijk verleden, die geen kans leken te hebben in het leven, groeien op tot volwaardige, zelfstandige en geschoolde mensen. Dankzij Anna Home blijken ze toch een kans in het leven te krijgen.

De Heemskinderen Foundation sponsort de kosten voor de school en de beroepsopleidingen, en ook de kosten voor internet in het huis.

Voor meer informatie zie www.allforchildren.info

Indonesische straatkinderen krijgen een toekomst

Straatkinderen (deels ook weeskinderen) worden op jonge leeftijd in het Kinderhuis Elim opgevangen als bewoners, daarna opgeleid en vervolgens voorbereid op een zinvol bestaan. Veel kinderen slagen daarin en geven dan ook weer energie terug aan Elim. Door als medewerker, docent of zelfs als directeur verbonden te blijven. Anderen trekken er na hun opleiding op uit maar behouden vaak een innig contact met elkaar.

De twee voornaamste activiteiten van de stichting Elim zijn het onderhouden van een kinderhuis en een agrarische school. Sinds 1993 zijn zij actief met het bouwen en in stand houden van het kinderhuis en alle aanverwante projecten welke ten goede komen aan de kinderen en hun toekomst. Het bestuur ter plaatse wordt uitgevoerd door Isaac Rijke Sayuna en zijn vrouw Nonoi. Isaac is ooit als kind geadopteerd door een van onze oprichters (Cees Rijke) en wil nu zelf graag andere kinderen helpen.

Elim richt zich voornamelijk op kinderen die heel jong hun ouders moeten missen of als zwerfkind leven. In dit deel van Indonesië zijn er geen lokale autoriteiten die zorg verlenen. Stichting Elim richt zich daarom op zorg, huisvesting, scholing, voeding, kleding en medische zorg.  

De Heemskinderen ondersteunt 16 kinderen die de land- en tuinbouwschool hebben afgemaakt of dit schooljaar af gaan maken.

Eindelijk naar school

Onderwijsbeurzen kunnen een diepgaande invloed hebben op het leven van kinderen uit arme milieus. Hierdoor kunnen kinderen in Kenia zich op hun studie concentreren. Ze bieden toegang tot onderwijs dat anders misschien onbereikbaar zou zijn door financiële beperkingen.

Kortom, studiebeurzen zijn een vitaal instrument om kinderen een kans te geven op een betere toekomst door onderwijs. Ze verbeteren niet alleen de toegang tot onderwijs, maar dragen ook bij aan hun algemene welzijn en de ontwikkeling van deze kinderen. Ze verkleinen ook de kloof tussen leerlingen uit rijke en arme milieus, wat leidt tot rechtvaardige onderwijsresultaten. Daar dragen we graag aan bij.

Het is vanuit deze achtergrond dat negentien kinderen uit verschillende milieus in Nairobi het geluk hadden om een driejarige beurs te ontvangen via de Red Rooster Foundation uit Nederland.

Op vrijdag 3 mei 2024 werden alle negentien ouders met hun kinderen uitgenodigd op het kantoor van YIKE voor een kennismaking, introductie en het uitdelen van schoolgeldcheques. “Mr. Douglas Monene” , het schoolhoofd, deed een beroep op de ouders om hun ouderlijke verantwoordelijkheid te nemen door een stimulerende omgeving te bieden voor groei en uitmuntend onderwijs. De kinderen beloofden hun best te doen zodat ze hun toekomstdromen kunnen verwezenlijken.

Inclusief onderwijs voor iedereen

"Iedere persoon op deze wereld heeft capaciteiten en beperkingen, waarom focussen we voor sommigen op de capaciteiten terwijl we bij anderen alleen kijken naar hun beperking"?

Evenals in de rest van de wereld komt er in Tanzania steeds meer aandacht voor de situatie voor de bescherming van kinderen en jongeren met een beperking. De meest voorkomende vormen van een beperking zijn: zien, mobiliteit, horen en cognitie. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door ondervoeding en onveilig gedrag van de moeder, evenals postnatale blootstellingen als ziekten, trauma's, ongevallen, geweld, epidemieën en het verkeerd toedienen van medicijnen. Gehandicapten worden nog steeds geconfronteerd met ernstige discriminatie, sociale uitsluiting en economische vervreemding.

Om deze situatie te helpen aanpakken wil de Tanzaniaanse stichting Community Based Inclusive Development Organization (CBIDO) de toegang tot essentiële diensten voor gehandicapten, met name voor kinderen en jongeren met een beperking, verbeteren. Dit doet zij op het gebied van inclusief onderwijs, gezondheidszorg en revalidatie. Ook wil CBIDO de sociaaleconomische veerkracht van deze kinderen vergroten.

Onze stichting steunt dit doel met schooluniformen zoals; truien, overhemden, broeken sokken, jurken en schoenen, schoolmaterialen (boeken, pennen, potloden) en de huur van een auto om een deel van de kinderen 1x per jaar veilig van en naar kostschool te brengen voor en na de grote vakantie. Onze donatie komt ten goede aan 180 kinderen met een beperking. 79 daarvan gaan naar reguliere scholen en 101 naar speciale scholen. Deze laatste groep gaat naar speciale kostscholen die vaak meer dan 100 kilometer van hun woonplaats liggen. Gedurende het schooljaar verblijven de kinderen intern op de kostscholen, maar tijdens de vakantie, wanneer de scholen dicht zijn, gaan zij voor de duur van een maand naar huis. De heen en terugreis wordt door ons bekostigd.

Een klas vol boekenwurmen

Knowledge for Children verbetert de kwaliteit van onderwijs, leescultuur en gemeenschapszin op basisscholen in Oeganda. Op basis van een co-investeringsmodel, waarbij onderstaande pijlers leidend zijn:

• Lokale betrokkenheid
• Financiële gelijkwaardigheid
• Zelfredzaamheid
• Holistische benadering

De Heemskinderen Foundation laat 1 basisschool instromen in het 3-jarige Schoolboekenprogramma. Gedurende deze 3 jaar investeert de lokale gemeenschap om schoolboeken te kopen en de onderwijskwaliteit te verbeteren, waarvan de school ook de jaren daarna kan profiteren.

Community College Sri Lanka

De Sampath stichting is opgericht in 2009 en doen een vijftal projecten. Dit is hard nodig, want er is veel armoede. Wij ondersteunen het Bijlessen project in de Community College. Onderwijs is gratis in Sri Lanka, maar toegang tot hoger onderwijs is afhankelijk van scores bij examens. Bijlessen vergroten je kansen op een hogere score. Sampath selecteert kinderen van arme ouders en die slim genoeg zijn om deze kansen te hebben.

Watoto Foundation Tanzania

Deze stichting, opgericht in 2003 door de Nederlander Noud van Hout, zet zich in voor straatkinderen in Tanzania. De kinderen krijgen onderwijs, leren een ambacht en zijn verzekerd van een betaalde baan na afronding van hun vierjarige opleiding. Het project is uniek, zeker omdat de werkloosheid in het land ongekend hoog is.

Als stichting Heemskinderen Foundation sponsoren wij voor het project ‘child in the stars’. Dit is een drop-in centrum waar de straatkinderen van Arusha worden opgevangen.

Meer informatie over de Watoto Foundation

Project Hout Bay – Zuid Afrika

In Hout Bay werken wij samen met de plaatselijke Rotary Club. Zij zetten zich in de ontwikkeling van al haar burgers te bevorderen. Zo zijn ze zeer actief betrokken bij het ondersteunen van scholing van de kansarme kinderen in Hout Bay, in samenwerking met de Spirit Education Foundation.

De Spirit Education Foundation is een geregistreerde non-profitorganisatie gevestigd in Kaapstad, Zuid-Afrika, die educatieve beurzen aanbiedt aan financieel achtergestelde middelbare scholieren in de Westkaap.

Het ondersteunende schooltraject van de 2 meiden Darniq en Sinalo zijn zo goed als afgerond. We gaan nu een nieuw traject aan met 2 jongens die dezelfde kansen gaan krijgen op een mooie toekomst. De banden met Spirit blijven derhalve aanhalen.

“I would like to take this moment once again to say how appreciative I am of this opportunity that was given to me, which was all made possible for me through the Heemskinderen Foundation.”

– Darniq Arendse

Een papieren toekomst

Het doel van het project Mikondo is bestrijding van ongeletterdheid van kansarme jongeren in de wijk Kinshasa in Congo. Jarenlang was er geen enkele vorm van onderwijs beschikbaar voor de kinderen uit Mikondo. Geen onderwijs betekent geen toekomst. Er was nog maar weinig hoop op een betere toekomst in deze achterstandswijn van Kinshasa.

Epi Kaluba is de initiatiefnemer van de stichting Mikondo. Epi groeide zelf op in Mikondo en is als vluchteling naar Nederland gekomen. Vanuit Deventer werkt de stichting nauw samen met Project Mikondo om de kinderen uit de buurt waar hij opgroeide meer kansen te geven op een positieve toekomst.

Project Mikondo heeft al veel bereikt. Na jarenlang hard werken is in 2001 de basisschool ‘La Tulip’ geopend, welke ondertussen is uitgebreid met een bibliotheek en een sociaal-cultureel centrum. Op de kwaliteitsschool is voor 1200 leerlingen plaats die elders niet terecht kunnen vanwege de kosten. Er wordt veel vakgericht onderwijs gegeven zodat de kinderen die niet verder studeren een kans kunnen krijgen op de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan timmeren, metselen en naaien.

De Heemskinderen Foundation wil investeren in kinderen. In hun welzijn, scholing en het vergroten van hun kansen. Wij helpen dan ook graag in de het voorzien van de middelen om deze kinderen de mogelijkheden te bieden die zij verdienen. We zorgen ervoor dat er een jaar lang papieren lesmateriaal is voor alle 1200 leerlingen van de school. Scholing moet immers voor iedereen beschikbaar zijn!

Om de ambitie van het nieuwe jaar waar te kunnen maken helpen wij de vrienden van Mikondo opnieuw. Dit keer met  een microscoop, benodigdheden voor biologie en scheikunde, laptops en Windows. Mikondo gaf aan dat de behoefte aan deze spullen nu het grootst is. We helpen ze weer graag!